Ani sogoma
Na een busrit van normaal gezien 6u, die bij ons natuurlijk weer wat langer duurde, kwamen we bezweet aan in Koutienso city. Er stond ons als het ware een blank ontvangstcomité op te wachten, die dan ook onze valiezen hebben helpen dragen J Hiervoor dank! We konden al dadelijk aan het avondmaal beginnen dat bestond uit water, brood (waar je ‘echt' 30 maal op moet kauwen), kaas en confituur... Voor diegene die dachten dat we zo bezweet aan tafel zouden gaan zitten, we zijn ons wel eerst gaan douchen hoor! Onder het muskieten werden we wel wat bevangen door de warmte, maar we hebben toch een goede nachtrust gehad.
Vrijdagochtend mochten we al dadelijk aan de slag in het dispensarium. Maïte en Ine hebben zich volledig gegeven tijdens de consultatie: bloeddruk nemen, pillen tellen, gegevens noteren, en merken dat iedereen ondanks verschillende symptomen toch hetzelfde krijgt. Lies daarentegen mocht al dadelijk mee op de brommer met Wassa naar het dorp voor prenatale consultaties. Een vingertopje van het lokale voedsel kan geen kwaad voor de darmen en doet het aandringen dan ook ophouden. Vrijdagavond hebben we onze bedden buiten gezwierd en stond onze eerste wacht al voor de deur. Hierin waren al twee bevallingen, de eerste mochten we kijken en de tweede lag al op de tafel. Maar nog een redelijk rustige nacht gehad.
Zaterdag was het een lange dag met een lange arbeid met een minder goede afloop... Ons eerste doodgeborene is een feit. Nu weten we de echte waarde van debriefen J. Lies heeft dan ook al haar eerste bevalling gehad! 's Namiddags zijn we lekkere colaatjes gaan kopen om toch al terug op krachten te komen. Zaterdagnacht heeft Maïte haar eerste bevalling gedaan, waarbij we al dagen dachten dat het een prematuurtje ging zijn, maar met zijn 2,520kg heeft hij ons dan toch aangenaam verast en was het een mooie bevalling!
Zondag is hier rustdag, maar wij hebben het veranderd in zondag huismoeder dag. De verloskamer had een grondige poetsbeurt nodig. Na tien emmers water, een bus Javel en 50 dode spinnen zag het er al een beetje schappelijker uit. Na deze noeste karwei stond er een heerlijke maaltijd te wachten: frietjes met vis en kool. MMMMMHHHHHH dit heeft gesmaakt. Huismoederdag was nog niet afgelopen, we hebben ijverig onze was zelf gedaan, jaja met de schuurborsteltjes in een emmer J
Wist je dat:
- We het begrip evaporatie nu duidelijk begrijpen en zeer dankbaar zijn
- Lies en Ine al uitgehuwelijkt zijn aan respectievelijk aan een taxichauffeur en een politieman
- We op de bus naar Koutienso al stage hebben gedaan, namelijk de fijne motoriek van een meisje getest ( imitatieleer ), hoeveel stage uren mogen we hiervoor tellen ?
- Maïte tijdens haar eerste nacht gedroomd had dat ze naar huis was gegaan en dat ze nadat ze voldoende cola had gedronken is terug gekomen
- We hier allemaal super bizare dromen hebben , zou dat door de Malarone komen ?
- Ze je hier komen vragen of je hun kind borstvoeding wilt geven
- Je hier een kind kan krijgen in ruil voor je BH
- Lies tijdens haar eerste arbeid op knie elleboog houding is gaan zitten om duidelijk te maken aan de vrouw dat ze deze positie moest aannemen, wie moet er nu Bambara spreken als je Lies hebt
Dag Mali-girls!
Leuk om jullie verhalen te lezen! Dromen over cola, huismoeder spelen... allemaal zeer herkenbaar ;-)
x
Maïte, nog niet uitgehuwelijkt? Maar geef de hoop niet op!:d x
Ine, had ik het anders kunnen verwachten dat jij aan een politieman uitgehuwelijkt zou zijn?? :-) hihi
Meiden, geniet er allemaal maar van! Zo te lezen hebben jullie het daar wel naar jullie zin hè?
Ik wens jullie nog veel werkplezier, succes en vooral ook fun!
Lieve groetjes vanuit België,
Sylvie
Beste Lies,
Nog veel succes met je avontuur in Mali. Dat is iets dat je gewoonlijk maar één keer in je leven meemaakt dus profiteer er maar van.
Een collega van je mama (avondschool)